Farsangi fánk

A farsang a vidám mulatságok, a jelmezes bálok és persze a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Ilyenkor országszerte ellepik az asztalokat a különböző farsangi finomságok, melyek közül talán a legismertebb és legkedveltebb a farsangi fánk. Ki ne emlékezne a nagymama puha, illatos fánkjaira, melyeket porcukorral és lekvárral tálalt? A farsangi fánk nem csupán egy édesség, hanem egy igazi hagyomány, mely generációról generációra száll tovább. A fánk illata és íze felidézi a gyerekkori emlékeket, a vidám farsangi mulatságokat.
A farsangi fánk története egészen az ókorig nyúlik vissza. A rómaiak például "globuli"-nak nevezett édes tésztagolyókat fogyasztottak, melyeket mézben sütöttek ki. A középkorban aztán a fánk Európa-szerte elterjedt, és szinte minden országban más és más változatát készítették el. Magyarországra a fánk valószínűleg a németektől érkezett, és hamarosan a farsangi időszak elengedhetetlen részévé vált. A farsangi fánk hagyományosan egy édes, kelt tésztából készült sütemény, melyet olajban sütnek ki. A fánkokat aztán különféle töltelékekkel, például lekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel tálalják. A tetejét gyakran porcukorral szórják meg.
A farsangi fánk története és a tökéletes recept
A farsang a vidám mulatságok, a jelmezes bálok és persze a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Ilyenkor országszerte ellepik az asztalokat a különböző farsangi finomságok, melyek közül talán a legismertebb és legkedveltebb a farsangi fánk. De honnan is ered ez a finomság, és hogyan készíthetjük el a tökéletes fánkot otthon?
A farsangi fánk története
A fánk gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. A rómaiak például "globuli"-nak nevezett édes tésztagolyókat fogyasztottak, melyeket mézben sütöttek ki. A középkorban aztán a fánk Európa-szerte elterjedt, és szinte minden országban más és más változatát készítették el. Magyarországra a fánk valószínűleg a németektől érkezett, és hamarosan a farsangi időszak elengedhetetlen részévé vált.
A farsangi fánk hagyományosan egy édes, kelt tésztából készült sütemény, melyet olajban sütnek ki. A fánkokat aztán különféle töltelékekkel, például lekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel tálalják. A tetejét gyakran porcukorral szórják meg.
A tökéletes farsangi fánk recept
Az alábbi recepttel garantáltan puha, könnyű és ízletes fánkokat készíthetsz otthon:
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 50 g cukor
- 2 tojássárgája
- 250 ml tej
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- lekvár vagy más töltelék ízlés szerint
A kiszúráshoz használd ezt a terméket:Fank-kiszuro
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgájákat.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a langyos vajat, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy pohárral köröket szaggatunk belőle.
- A fánkokat letakarjuk és további 30 percig kelesztjük.
- Egy lábasban olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes lángon mindkét oldalról aranybarnára sütjük.
- A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
- A fánkokat még melegen porcukorral megszórjuk, és lekvárral vagy más töltelékkel tálaljuk.
Tippek a tökéletes fánkhoz
- A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.
- Az olaj legyen elég forró, de ne égjen.
- A fánkokat ne süssük túl sokáig, mert akkor kiszáradnak.
- A tölteléket csak a sütés után tegyük a fánkokba, hogy ne ázzanak el.
A farsangi fánk egy igazi ünnepi finomság, melyet érdemes legalább egyszer kipróbálni otthon is. A fenti recepttel és tippekkel garantáltan sikert aratsz majd a családod és a barátaid körében. Ne feledd, a fánk sütése nem csak egy egyszerű ételkészítési folyamat, hanem egy igazi élmény is, melyet érdemes megosztani szeretteinkkel.