Ügyfélszolgálatunk a következő telefonszámon érhető el munkaidőben (08:00-16:00 között): +36207474880 

Receptek/Blog

Farsangi fánk

2025.02.14 07:03
Farsangi fánk

A farsang a vidám mulatságok, a jelmezes bálok és persze a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Ilyenkor országszerte ellepik az asztalokat a különböző farsangi finomságok, melyek közül talán a legismertebb és legkedveltebb a farsangi fánk. Ki ne emlékezne a nagymama puha, illatos fánkjaira, melyeket porcukorral és lekvárral tálalt? A farsangi fánk nem csupán egy édesség, hanem egy igazi hagyomány, mely generációról generációra száll tovább. A fánk illata és íze felidézi a gyerekkori emlékeket, a vidám farsangi mulatságokat.

A farsangi fánk története egészen az ókorig nyúlik vissza. A rómaiak például "globuli"-nak nevezett édes tésztagolyókat fogyasztottak, melyeket mézben sütöttek ki. A középkorban aztán a fánk Európa-szerte elterjedt, és szinte minden országban más és más változatát készítették el. Magyarországra a fánk valószínűleg a németektől érkezett, és hamarosan a farsangi időszak elengedhetetlen részévé vált. A farsangi fánk hagyományosan egy édes, kelt tésztából készült sütemény, melyet olajban sütnek ki. A fánkokat aztán különféle töltelékekkel, például lekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel tálalják. A tetejét gyakran porcukorral szórják meg.

A farsangi fánk története és a tökéletes recept

A farsang a vidám mulatságok, a jelmezes bálok és persze a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Ilyenkor országszerte ellepik az asztalokat a különböző farsangi finomságok, melyek közül talán a legismertebb és legkedveltebb a farsangi fánk. De honnan is ered ez a finomság, és hogyan készíthetjük el a tökéletes fánkot otthon?

A farsangi fánk története

A fánk gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. A rómaiak például "globuli"-nak nevezett édes tésztagolyókat fogyasztottak, melyeket mézben sütöttek ki. A középkorban aztán a fánk Európa-szerte elterjedt, és szinte minden országban más és más változatát készítették el. Magyarországra a fánk valószínűleg a németektől érkezett, és hamarosan a farsangi időszak elengedhetetlen részévé vált.

A farsangi fánk hagyományosan egy édes, kelt tésztából készült sütemény, melyet olajban sütnek ki. A fánkokat aztán különféle töltelékekkel, például lekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel tálalják. A tetejét gyakran porcukorral szórják meg.

A tökéletes farsangi fánk recept

Az alábbi recepttel garantáltan puha, könnyű és ízletes fánkokat készíthetsz otthon:

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár vagy más töltelék ízlés szerint

A kiszúráshoz használd ezt a terméket:Fank-kiszuro

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgájákat.
  3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a langyos vajat, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.
  4. A tésztát letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy pohárral köröket szaggatunk belőle.
  6. A fánkokat letakarjuk és további 30 percig kelesztjük.
  7. Egy lábasban olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes lángon mindkét oldalról aranybarnára sütjük.
  8. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  9. A fánkokat még melegen porcukorral megszórjuk, és lekvárral vagy más töltelékkel tálaljuk.

Tippek a tökéletes fánkhoz

  • A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.
  • Az olaj legyen elég forró, de ne égjen.
  • A fánkokat ne süssük túl sokáig, mert akkor kiszáradnak.
  • A tölteléket csak a sütés után tegyük a fánkokba, hogy ne ázzanak el.

A farsangi fánk egy igazi ünnepi finomság, melyet érdemes legalább egyszer kipróbálni otthon is. A fenti recepttel és tippekkel garantáltan sikert aratsz majd a családod és a barátaid körében. Ne feledd, a fánk sütése nem csak egy egyszerű ételkészítési folyamat, hanem egy igazi élmény is, melyet érdemes megosztani szeretteinkkel.