Ostyasütő sós tallérhoz, sajtostallérhoz, köményes tallérhoz, vagy édes ostyákhoz. Kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas, így akár egy kerti grillezésnél is elő tudod venni emelni a különleges, friss tallérral. Fa tüzelésű tűzhelyen ugyanolyan finom ostyákat, tallérokat tudsz vele készíteni, mint benn a konyhában a tűzhelyen. Gyorsan megvan, frissen és állottan is kiváló rágcsálnivaló, pláne ha otthon, házilag készül, hiszen így biztosan csak olyan dolog kerül bele, amit szívesen meg is ennél.
Használata: Első használat előtt távolítsd el a védőviaszt! Ehhez semleges folyékony mosogatószerrel mosogasd el, öblítsd le és töröld tökéletesen szárazra a vasat! Kend ki vastagon zsírral, vagy olajjal és alaposan hevítsd fel, hogy a zsíradék a felületbe beleégjen! Hagyd lehűlni, majd ismételten mosogasd el a fent leírtak szerint! A folyamat betartása nagyon fontos a miatt, hogy a későbbiekben simán lejöjjön a kész ostya! Ha megfelelően igen forró a vas, gyorsan megy az ostya sütés. Vigyázzunk, ugyanis az ostyákat nem szabad megpirítani, csak halványsárgára sütni! A vasról a kész ostyát le kell venni pl. egy késsel, vagy spatulával és amíg forró, azonnal a másikat sütni, amíg el nem fogy az összes tészta! Amíg forró az ostya, a vasról levéve egy darabig alakítható, puha marad, így fel is tekerheted fagyi tölcsérnek, vagy ostyarúdnak is.
Anyaga: alumínium, fa
Mérete: 16 cm x 14 cm sütőfelület; 41 cm hosszú a nyéllel együtt
Használható: nyílt láng felett és beltéren gázláng felett egyaránt használható.
Ajánljuk: édes vagy sós ostyák és sajtos tallér sütéséhez
Tisztítása: Minden használat után kend be vékonyan olajjal, vagy zsírral a rozsdásodás elkerülésének érdekében! Száraz helyen tárold!
Mosogatógépben nem mosható! Mikrosütőben nem használható!
Receptek:
Tejfölös-sajtos tallér:
hozzávalók: 50 dkg vaj, 50 dkg reszelt sajt (lehet a fele füstölt sajt), 25 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 dl tejföl, 2 db tojás, só.
A lisztet, a szódabikarbónát, a sót egy nagy tálban összekeverjük. A megolvasztott vajat, a reszelt sajtot belekeverjük, majd a tejföllel összegyúrjuk és így egy kidolgozott tésztát kapunk. A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, majd egyszerre 4 db-ot belehelyezzük a felhevített ostyasütőbe és és a láng felett 2-3 perc alatt készre sütjük.
Édes, fahéjas ostya:
hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 db tojást, késhegynyi só, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 6 kanál porcukor, tej.
A száraz hozzávalókat egy tálban keverjük össze, majd a 4 db tojással felvert tejjel habarjuk úgy össze, hogy olyan legyen az állaga, mint a híg palacsintatésztának! Az ostya sütőt tegyük a tűzre és hevítsük jól fel!Amikor forró, vegyük le, kenjük meg olvasztott vajba, vagy olajba mártott ecsettel és tegyünk egy-egy kanálnyi tésztát az ostya alsó lapjára, így egyszerre két ostyát tudunk készíteni! Azonnal zárjuk is össze a vasat és tegyük vissza a tűzre! Ha meleg a vas, igen gyorsan megy az ostya sütés. Vigyázzunk, ugyanis az ostyákat nem szabad megpirítani, csak halványsárgára sütni! A vasról a kész ostyát le kell venni pl. egy késsel, vagy spatulával és amíg forró, újra a másikat sütni, amíg el nem fogy az összes tészta!