Hólabdafánk, csörögefánk, vagy schneeballen sütőforma. Készíts fánkot máshogyan, mint ahogy eddig szoktál! Nagyszüleink majdnem elfeledett ünnepi édessége, a finom, lágy tésztából készült puha, omlós csörögefánk. Kiváló sütemény ünnepekre, karácsonyra, szülinapra, családi összejövetelekre, vagy akár esküvőre is. A hólabda alakú sütemény minden ünnepi asztal tradicionális dísze lehet ma is. Eredetileg a kisütött labdákat porcukorba forgatták, ma már akár színes cukormázba, olvasztott csokoládéba, karamellbe is forgathatod. Állítsd össze a saját fánk tésztádat egy egyszerű csörögefánk receptből, vagy használd az alábbi receptet és forró olajban pillanatok alatt ki tudod sütni a finomságokat! Fahéjas porcukorral hintve igazi finomság!
- Anyaga: ónozott lemez
- Mérete: 29 cm (hossza) 7 cm átmérő (a labda forma)
- Olajban való sütéshez
- Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel. Ne használj karcosodást okozó szereket, vagy eszközöket!
Hozzávalók, kb. 40 db fánkhoz:
10 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
2 dkg élesztő
2 kávés kanál porcukor
½ mokkáskanál só
1,5 cl rum
½ kg finomliszt
A sütéshez bő olaj, vagy zsír
Elkészítés
A tojássárgáját a tejföllel, cukorral, rummal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és az élesztőt és könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Ezután vékonyra, kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kis négyzetekre vágjuk (dereglyevágóval is lehet). A kis tésztalapokat ezután egyesével 7-8 helyen úgy vágjuk be, hogy körben ujjnyi szegélye egyben maradjon. Minden második csíkot megemelünk, és ügyesen gömböt formálunk. A lehető legkisebb fazekunkba belehelyezzük a speciális hólabdasütő-formát, ugyanis így látni, hogy mennyi zsiradékot kell benne felforrósítani, mennyi lepi majd el a fánkokat. A zsiradékot megforrósítjuk. A formázott tésztagömböket belehelyezzük a forma egyik felébe, a két végét összefogjuk, és forró, bő zsiradékban kisütjük. Kb. 2 percig sütjük. Ezalatt a tészta szépen megnő, de csak gömb alakban tud kiterjeszkedni a formának köszönhetően, így nyeri el speciális alakját. A formát a zsiradékból kiemeljük, és a szép világosbarnára sült, pillekönnyű fánkot konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Nagyjából 5-6 fánk után érdemes az olajat a tűzről levenni 1-2 percre, hogy ne forrósodjon túl. Amikor az első 20 fánkunk megsült, a zsiradékot cseréljük le, a tészta másik feléből készült 20 fánkot friss zsiradékban kezdjük sütni. A kihűlt fánkokat porcukorba forgatjuk, (lehet vaníliával, fahéjjal ízesített is) így lesz „hólabda” belőle.