Friss házi sajtot készíteni nem is olyan hatalmas ördöngösség, ha van hozzá megfelelő készleted! Nem kell azon izgulnod, hogy milyen adalékanyagok, vagy vegyszerek kerülnek bele, vagy hogy tele tették-e éppen sóval! Saját magad készítheted gyorsan, egyszerűen el a saját ízlésed szerint! Lepd meg magad és a szeretteidet egy saját, házi készítésű sajtkölteménnyel! Friss, finom, biztonságos és egészséges, ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészíthető! Mindössze 15 perc melegítést és 1,5 óra pihentetést-hűtést igényel. Minimálisan két alapvető összetevőt igényel csak. Jó minőségű, friss tej és valamilyen ecetfajta szükséges hozzá, ami lehet alma-, vagy borecet, de akár egyszerűen egy friss, leszűrt citromlé, vagy natúr joghurt is. Ez a készlet tartós, biztonságos. élelmiszeripari minőségű, BPA mentes műanyagból készült, így hosszú távon használhatod.
Elkészítése (általános):
Önts a tálba 1 liter tejet! A tálat tedd be a mikroba 14-15 percre és maximális teljesítményen indítsd el! Figyeld közben a tejet nehogy kifusson! Miközben melegíted, facsarj ki egy citromot (vagy ízlés szerint készíts elő 30ml ecetet, vagy egy pohár joghurtot) és tedd a puha fedő mérő részébe!! Amikor kivetted a forró tejet, add hozzá a folyadékot! Kevergesd egy kicsit fakanállal, majd hagy pihenni legalább fél órát, hogy a savak dolgozhassanak és elkészülhessen a sajt alapja! Ezt követően öntsd az egészét masszát a szűrő edénybe, nyomkodd le és tedd be minimum 1 órára a hűtőbe! A felesleges folyadék nagy része kifolyik, amíg lehűl. Ezt követően akár azonnal fogyasztható is!
Néhány jó tanács, tipp:
Minimum 2,8-as tejet használj! A 1,5%-os tej is működhet, de annál tegyél bele utólag egy pohár joghurtot is!
A mikro sütőben a folyamatot tartsd figyelemmel, nehogy kifusson a tej! Ha "futósnak" ítéled meg, vedd lejjebb a teljesítményt és használj szakaszosan melegítő magas fokozatot!
A hozzávalókat a következő sorrendben add hozzá: savanyító anyag --> ízesítők --> só. A sorrend azért fontos, mert a sótól a forró tej hirtelen kifuthat! Ha a mosogatóba téve adod ezeket hozzá, nem történhet baleset!
Keverhetsz bele:
- különféle fűszereket (szárított, vagy friss bazsalikom, snidling, kakukkfű, rozmaring, színes bors, kömény)
- aprított zöldségeket (pritaminpaprika, lilahagyma, fokhagyma, paradicsom, édes kömény, angol zeller, olíva bogyó)
- darabolt gyümölcsöket (körte, alma, szeder, málna, áfonya)
- sózhatod, édesítheted
- Hűtőben letakarva tárold és mivel nincs benne tartósítószer, 2-3 napon belül fogyaszd el!
- Találd meg a saját ízlésedet! A hozzávalók kiválasztása különféle textúrákat eredményez.
- Ha lesúlyozod a tetejét, préseltebb, tömörebb, keményebb lesz a végeredmény.
- Lehetőleg házi tejet és bió alapanyagokat használj, hogy a sajt a lehető legfinomabb legyen!
Zöldfűszeres házi sajt elkészítése:
Önts a tálba 1 liter zsíros tehéntejet! A tálat tedd be a mikroba 14 percre és 750-800W-on indítsd el! Figyeld, nehogy kifusson az edényből! Amikor kész, vedd ki és állítsd a tálat a mosogatóba! 20ml ecetet és egy mokkáskanál vákuum sót önts a tejhez! Keverd össze és hagyd hűlni 30 percig! Ezt követően öntsd az egész masszát a szűrő edénybe, nyomkodd ki jól és tedd be 1 órára a hűtőbe! Amikor lehűlt, borítsd ki egy tányérra és forgasd bele a zöldfűszer keverékbe (petrezselyem, kapor, snidling)! Akár azonnal fogyasztható is!